oferte de cazare la munte in statiunile sinaia busteni azuga predeal
Cazare Valea Prahovei, Oferte Craciun 2017 Valea Prahovei, Oferte Revelion 2018 Valea Prahovei, Apartamente Sinaia, Apartamente Busteni, Oferte Cazare, Oferte Revelion 2018, O saptamana la Munte, Apartamente Azuga, Team-Building, Oferte Cazare Pasti, Oferte Cazare Ieftina, Cazare la Munte, Apartamente Predeal, Apartamente in Regim Hotelier, Inchirieri apartamente Sinaia, Tabere Valea Prahovei, Oferte Valea Prahovei, Valea Prahovei, Cazare Sinaia, Cazare Busteni, Cazare Azuga, Cazare Predeal, Cazare Bran, Inchirieri Valea Prahovei, Oferte Tabere 2017 Valea Prahovei, Hoteluri Valea Prahovei, Tabere Sinaia, Tabere Busteni, Tabere Azuga, Tabere Predeal, Tabere Bran, Cazare Apartamente Sinaia, Cazare Apartamente Busteni
Orasusl/Busteni/Clima













Clima


Caracterizare Generala

Turism si protectia mediului
Clima
Aspecte ecologice si recomandari pt. turisti

Climatul unei regiuni are o influenta hotaratoare atat asupra omului sanatos , dar mai ales asupra celui bolnav. El rezulta din totalitatea conditiilor atmosferice ale unei regiuni , adica din actiunea simultana a temperaturii, a umiditatii, presiunii aerului, vanturilor, starii electrice, luminozitatii si a puritatii aerului, actiuni ce sunt in raport ele insile cu latitudinea, altitudinea si varietatea reliefului regiunii.

TEMPERATURA - este fara indoiala cel mai important dintre factorii climatici, toti ceilalti factori fiindu-i mai mult sau mai putin subordonati. Nimeni nu nascoceste efectele deprimante ale unei calduri excesive asupra activitatii noastre si a bunei noastre dispozitii. Aceasta influenta este inca si mai vatamatoare pentru sanatate in zilele cand aceasta este amenintata, de exemplu : in starile febrile .

Din contra , temperaturile joase sunt placute, racoritoare si stimulente.
Bazandu-ne pe media temperaturilor observate, in statiunea Busteni ( inclusiv Poiana Tapului si Zamora ) se poate admite ca aceasta zona se bucura de un climat moderat. Astfel, in timpul verii temperatura depaseste rar +25* - +28* chiar in timpul caniculelor ( 10 iulie - 20 august ), in timp ce dimineata si seara , ea ramane de o delicioasa prospetime. Absenta aceasta de caldura excesiva este cu totul binefacatoare. Iar calitatile aerului constituiescun excelent calmant al sistemului nervos si favorizeaza somnul. Iarna temperaturile cele mai joase nu depesesc -15* - 20* ( 15 noiembrie - 1 martie ) . Aceasta temperatura constituie o gimnastica excelena pentru sistemul capilar al pielii luptand contra inactivitatii vasculare si micsorand astfel predispozitia la raceala si la transpiratii nocturne.

Tranzactii Imobiliare Sinaia Busteni Azuga Predeal

Aceste temperaturi moderate sunt de altfel si cele mai bine suportate de cel mai mare numar de bolnavi care isi vad ameliorate pofta de mancare si functiile digestive.

UMIDITATEA - are o proasta reputatie pentru afectiunile pulmonare. Trebuie insa diferentiata umiditatea meteorica de cea telurica.
Cea meteorica este legata de frecfenta cetii si a ploilor datorita condensarii apei atmosferice. Un aer prea uscat usuca insa bronchiile, mareste viscozitatea sanguina si are tendinta sa congestioneze pulmonul. Ploile ce cad pe intreg teritoriul statiunii Busteni, sunt repezi sub forma de averse si se produc mai ales primavara si toamna in cantitate de circa 76 litri / m2 . Manifestari electrice nu avem decat vara iar grindina cade foarte rar. Umiditatea telurica este provocata de retentia in straturile joase atmosferice a apei neabsorbite de catre solul de constitutie impermeabila . In acest caz , experimentele arata ca umiditatea meteorica nu manifesta pentru plamani inconvenientele grave care le manifwsta umiditatea telurica . De aici rezulta importanta capitala a structuri solului ce caracterizeaza zona statiunii Busteni care faciliteaza absorbtia de umiditate creind un climat favorabil tratarii bolilor reumatismale si pulmonare. Permeabilitatea solului este posibila datorita structurii sale de 69,50% nisip de diferite marimi si 30.50% argila cu structura granitoasa de grosime variabila iar subsolul compus din conclomeratele specifice muntilor Bucegi. Vecinatatea marilor paduri de foioase si conifere constituie nu numai un adapost contra vanturilor, a prafului si a umiditatii, dar constituie si un efect sedativ si calmant capabil sa amelioreze afectiunile bronho-pulmonare prin vaporii terebentinati ce ii degaja.


PRESIUNEA ATMOSFERICA - este determinata de altitudine si anume ea scade cu un centimetru pe fiecare 185 m. Spre deosebire de climatul de campie si de mare, unde gasim presiuni mari, la munte vom avea presiuni moderate si chiar mici, presiuni care au un efect excitant asupra organismului. Presiunea atmosferica in statiunea Busteni variaza intre 675 - 699 mm. Aceste presiuni maresc frecventa, capacitatea si debitul respirator prin supra-oxigenari.

VANTUL - este considerat ca elementul climatic cel mai periculos pentru persoanele care sufera de afectiuni ale aparatului respirator. In acest caz este recomandat sa se caute pozitiile cele mai protejate de vanturi, prin munti si paduri, regiuni nu foarte inalte ci adapostite. Vanturile ce bat in statiunea Busteni sunt: Nord, Nord-Est, Sud, Sud-Est ( vantul care este si aducator de precipitatii ). Muntii protectori si marile paduri in mijlocul carora se gaseste statiunea Busteni, opresc cea mai mare parte din curentii de aer, cu toate ca vin din directii atat de diferite, jucand rolul unui fel de ecran protector. De cele mai multe ori nu se simte decat o briza care traverseaza valea de la Nord-Est la Sud-Est. Iarna calmul atmosferic este aproape total.
Aceasta liniste atmosferica este foarte benefica pentru bolnavii atinsi de afectiuni ale cailor respiratorii; ea reduce pericolele racelii, favorizeaza vindecarea si impiedica infectarea aerului prin praf, deoarece aerul de munte, daca nu este agitat de vant, ci numai miscat prin jocul calm si natural al curentilornormali, este acele care pe linga proprietatile tonice ce le are favorizeaza cel mai bine mecanica respiratorie.

STAREA ELECTRICA SI OZONICA - emanatiile radio-active si gazele rare nu sunt inca bine cunoscute in actiunea lor. Abundenta radiatiilor ultra-violete contribuie insa la transformarea climatului statiunii Busteni intr-un climat stimulent si tonic recomandat in special pneumo-patiilor cronice. Pe de alta parte, ozonul care se gaseste din abundenta in aerul muntilor si in special al padurilor de brad, constituie un element dintre cele mai favorabile.

LUMINOZITATEA - in practica ea se poate eprima prin numarul de ore in timpul carora soarele straluceste efectiv, ceea ce permite stabilirea cu usurinta a curbelor de lumina. Astfel in zona statiunii Busteni obtinem urmatoarea medie lunara a zilelor senine: ianuarie 9 zile, febroarie 11 zule, martie 8 zile, aprilie 9 zile, mai 11 zile, iunie 12 zile, iulie 19 zile, august 20 zile, septembrie 20 zile, octombrie 18 zile, noiembrie 14 zile, decembrie 11 zile. De aici rezulta ca in fiecare an avem aproximativ 164 zile senine si 201 zile cu cerul inorat. Ceata avem aproape regulat in luna octombrie si prima jumatate a lunii noiembrie, luni in care cura climatica ar putea fi intrerupta. Pe cat este de favorabila luminozitatea pentru plamani pe atat este de periculoasa insolatia, adica aplicarea directa a razelor solare pe tegumentele bolnavilor, din cauza reactiilor pe care le provoaca.

CALITATEA AERULUI
- puritatea aerului, absenta de praf, absenta germenilor infectiosi si a substantelor care provoaca asmul, sunt doar cateva din particularitatile care caracterizeaza climatul specific statiunii Busteni. De asemenea nu trebuie uitat ca timp de 3-4 luni pamantul este acoperit cu un strat gros de zapada, ceea ce confera aerului atmosferic pe langa puritate si alte calitati speciale si constante. Cura de repaos in plin aer - atat de utila din punct de vedere terapeutic - poate sa fie practicata tot atat de bine in timpul serilor racoroase de vara, cat si pe frigul riguros al iernii, fara a fi cu nimic incomodata - cu conditia binenteles de a lua masurile de precautie necesare.

Copyright © 2006 Mervani GROUP ROMANIA.
Design by MERVANI MEDIA
Imobiliare Valea Prahovei MixMontan